Akela

 

De naam Akela heeft verschillende betekenissen, maar voor ons is de betekenis “begeleider” van belang. Wij als instructeurs begeleiden onze cursisten en onze cursisten leren op hun beurt hoe zij hun hond op een fijne manier kunnen begeleiden.

Al sinds de jaren ‘90 is bekend* dat honden geen roedeldieren zijn met een opperleider. Dat streven we dan ook beslist niet na, maar iedere huishond heeft iemand nodig die voor hem zorgt en hem begeleidt in onze mensenwereld.

Inmiddels is ook bekend dat honden niet van wolven afstammen. Ze hebben wel een gezamenlijke voorouder, zoals wij mensen dat hebben met de mensapen. Door niet meer naar het gedrag van wolven te kijken maar wel naar het gedrag van (wilde) honden is er de laatste jaren veel meer inzicht gekomen in het leven van de hond.

Bij Hondenschool Akela werken we met een hecht team van professionele instructeurs om onze cursisten groepsgewijs te laten leren. Bij Akela bestaat een groep uit maximaal drie cursist-hond combinaties.

Van onze instructeurs mag je verwachten dat zij op de hoogte zijn van de laatste informatie op het gebied van hondengedrag. Er wordt regelmatig bijgeschoold en onze kennis is up-to-date.
Wij zijn allemaal opgeleid door Turid Rugaas. Zij is bekend door haar onderzoek naar conflictvermijdend gedrag bij honden en de signalen die zij hiervoor gebruiken. Ze is o.a auteur van het boek “Kalmerende Signalen”.
Twee van onze instructeurs zijn lid van PDTE en hebben zich daarmee verplicht te werken volgens de Code of Ethics van deze Europese beroepsvereniging.  Ook regelmatige bijscholing is een vereiste om lid te kunnen blijven.

We streven ernaar de honden te laten leren in een zo veilig mogelijke omgeving waarbij er altijd gekeken wordt naar de individuele behoefte van iedere hond. Het welzijn van de hond staat altijd voorop.

 

* gebaseerd op onderzoek David Mech
http://www.wolf.org/wp-content/uploads/2013/09/267alphastatus_english.pdf

Reageren is niet mogelijk